Säppi Oy:n ensimmäinen vuosi

03.01.2023

Säpin ensimmäisen toimintavuoden tavoitteena oli saada kokemuksia Säpin ja Turvakaapin toimivuudesta tavallisessa arjessa. Rakensimme Turvakaapin kokonaisuuksia maltillisesti erilaisiin ympäristöihin. Oppilaitoksissa on käytössä luokkakohtaisia Turvakaappeja, Turvakaapin & Säpin yhdistelmiä, useamman luokkatilan aluekaappeja ja yleisten aulatilojen kaappeja. Turvakaapin sisältö on räätälöity aina kohteen ja toimintaympäristön mukaan tarkoituksenmukaiseksi. Sairaalaympäristön kaapin sisältö on luonnollisesti erilainen kuin yrityksen aulatilan kaappi.

Turvakaapin keskeinen ajatus on edistää turvallisuuskulttuuria tekemällä turvallisuuteen liittyvät asiat näkyviksi ja samalla nostaa varautumisen tasoa. Turvakaapissa olennaisimmat turvallisuuteen liittyvät välineet on koottu samaan paikkaan, niin että ne tarvittaessa myös löytyvät. Jo vuoden kokemusten perusteella tiedämme, että Turvakaappi palvelee oppilaitosten lisäksi myös muiden julkisten tilojen ja yritysten tarpeita.

Oppilaitosten ja päiväkotien osalta tunnistamme, että organisaatioissa huolehditaan verrattain hyvin henkilökunnan ensiaputaitojen kouluttamisesta. Sen sijaan vähemmälle huomiolle on jäänyt varautuminen ulkoisen väkivallan uhkan varalta.

Säppejä, Turvakaappeja tai Säpin ja Turvakaapin yhdistelmiä on tällä hetkellä käytössä Vehniän koulussa Laukaassa, Uuraisten koulukeskuksessa, Sinervän koulukeskuksessa Multialla, Vesangan päiväkotikoulussa Jyväskylässä, Luhangan koulussa, Olkahisen koululla Tampereella, Yritystehtaan tiloissa Jyväskylässä ja Kyllön sairaalassa. Jyväskylässä on suunniteltu ja toteutettu Aittorinteen, Halssilan ja Tammirinteen päiväkotien tiloihin sisälle suojautumisen varalle alueelliset turvatilat hyödyntäen Säppien toiminnallisuutta. 

Säppi on osoittautunut toimivaksi välineeksi, kun kiinteistön ulkokuoren sähkölukko-ovi tulee saada kiinni esimerkiksi väärän ohjelmoinnin johdosta. Usein sähkölukko-ovien ohjelmointi tapahtuu etänä ja palvelupyyntöön kyetään reagoimaan vasta tuntien kuluttua pyynnöstä.

Nyt sähköpulaan varautuminen on eri organisaatioissa ajankohtaista. Turvakaapin hankkineet voivat huokaista helpotuksesta ainakin varavalojen osalta.

Turvallista vuotta 2023